Dişler Neden Sararır?
Dişlerin sararmasının en yaygın sebebi ağız bakımının yetersiz yapılmasıdır.
Ağız bakımı sağlanamayan dişlerde bakteri plağı oluşur. Şayet bu aşamada bakteri plakları temizlenmez ise diş taşı sorunu meydana gelir ve bu aşamada hekim müdahalesine ihtiyaç duyulur.
Bunun dışında dişlerin sararmasına yol açan faktörler:
-
Tüketilen besinler ve içecekler:
Yüzeysel diş lekelenmelerinin en büyük sebebi; kahve, şarap, böğürtlen gibi diş üzerinde leke bırakabilecek faktörlerdir. Bunun dışında kırmızı biber ya da diğer baharatlar da diş üzerinde leke bırakabilir ve diş renk değişimine yol açabilir.
Bunların dışında dişlerin sararmasına yol açan en önemli nedenlerin başında tütün kullanımı gelmektedir.
-
Kullanılan bazı ilaçlar:
Antibiyotik gibi bazı ilaçların uzun vadede kullanılması dişlerin renklenmesine yol açabilir. Kansızlık için kullanılan demir takviyeleri ya da klorheksidin içeren antiseptik gargaralar da dişlerin renklenmesine sebep olabilir. Ağız hijyenini doğru ve etkin sağlamayan kişilerde ise diş plağı oluşur ve uzun vadede bu plak diş taşına dönüşür. Bu sebeple de dişler lekeli olarak gözükür.
-
Yaşın ilerlemesi:
Yaşın ilerlemesi ile dişte meydana gelen aşınmalar artar. Aşınmalar neticesinde de mine dokusu incelir. Mine dokusu dişe beyaz rengini veren tabakadır. Bu yapının incelmesi sonunda alttaki sarı dentin tabakası ortaya çıkar. Bu sebeple de dişler daha sarı görünür. Bunun dışında incelmiş olan minenin yüzeyindeki küçük çatlaklara nüfus eden çeşitli moleküller sebebiyle diş rengi daha koyu bir sarıya bürünür. Yaşlanma ile beraber çeşitli hastalıklar da ortaya çıkabileceğinden dişlerin sararması içsel ya da dışsal sebeplerle meydana gelebilir.
-
Genetik yatkınlık:
Dişlerin rengini belirleyen en önemli faktörlerden biri de genetiktir. Bazı kişiler ağız bakımını etkin, düzenli ve doğru olarak sağlasa da dişleri sarı gözükebilir. Tıpkı ten rengi, göz rengi ya da saç rengi gibi dişlerin rengi de genetik ile belirlenir.
-
Diğer sebepler:
Hamilelikten itibaren kullanılan bazı ilaçlar bebeklerin dişlerini etkileyebilir ve yetişkinlik döneminde dişlerin gri, kahverengi olarak renklenmesine yol açabilir. Flor içeriği çok yüksek olan suların çok sık tüketilmesi de dişlerin sararmasına sebep olmaktadır. Bunun dışında dişe alınan çeşitli darbeler sonucunda dişler rengini kaybedebilir. Bunun sebebi alınan darbeler sonucunda dişin canlılığını yitirmesidir.