PROTEZ DİŞ NEDİR ?
Yaşadığınız problem diş kaybına sebep olmuş ya da oluyorsa, dişinizde meydana gelen ve diş kaybına sebep olacak kadar büyük çürükler varsa, dişte kırılmalar, dişin düşmesi ya da dolgunun yetersiz kalması gibi durumlarda en çok tercih edilen tedavi yöntemi protez diştir. Protez diş en son çare olarak uygulanan yöntemdir. Öncelikle problemli diş kurtarılmaya çalışılıp, farklı uygulamalar yapılır. Bu tedavi işe yaramıyorsa ve siz dişinizi kaybetmişseniz o zaman protez diş tedavisine başvuruluyor.
PROTEZ DİŞ NEDİR VE NASIL YAPILIR ?
İşlevini kaybetmiş olan dişin görevini üstlenmesi amacıyla yapılan dişlere protez diş denir. Genellikle porselen ya da akrilik kullanılarak yapılan diş protezleri iki çeşitten oluşur:
Sabit Protez Diş
Sabit protezler, adından da anlaşılacağı üzere hastanın takıp çıkaramayacağı, dişe bağlı olan sabit diş protezleridir. Sabit diş protezleri,
hastanın kendi dişinden üretilir ve öyle takılır. Sabit protezler az diş kaybı yaşamış olan hastalara uygulanır. Tedavi sürecinde sabit protezin uygulanma aşamaları şöyledir:
- İlk adım olarak yerine sabit protez takılacak olan diş çıkarılır ve bulundu diş boşluğu temizlenir.
- Ardından kesilen diş hazırlanır, üzeri kaplanır ve hastanın ağzına yerleştirilir.
- Sabit protezin hazırlanması 10 gün sürer. Bu süre boyunca hasta sık sık diş hekimiyle görüşmelidir.
- 10 günün sonunda hastaya sabit protez diş takılır ve tedavi tamamlanmış olur.
Sabit diş protezlerinin ömrü 6-8 yıl kadardır. Hastanın ağız içi bakımı ve protezlerine nasıl baktığı süreyi uzatıp kısaltabilir. Eski dişin yerine takılan sabit protez dışarıdan tıpkı hastanın kendi dişi gibi görüneceğinden, estetik kaygı yaşayan hastalarda bu yöntemi tercih etmektedir.