Gülüş Tasarımı
Gülüşün çok önemli. Gülüş, biriyle tanıştığınızda ilk fark ettiğiniz ve aynı zamanda karşı tarafı etkileyen ilk hareketlerden biridir. Gülüş sadece dudaklarla ilgili değildir, aynı zamanda çene çizgisi de dahil olmak üzere arkasındaki dişler ve diş etleri ile de ilgilidir.
Estetik diş hekimliği, bir kişinin genel görünümünü tamamen yeni bir görünüm kazandırarak geliştirmeye odaklanır.
Gülüş tasarımı kişiye özel olduğundan, her kişiye farklı uygulama veya uygulamalar yapılır. Diş hekimi; hastayı muayenesi, yaptığı tetkikler ve koyduğu tanılar sonucu hastanın şikayetlerini de göz önüne alarak her hastanın ağız ve diş yapısı, yüz hatları, ten rengi, diş rengi, diş şekli, dudak yapısı, diş eti yapısı değerlendirmeleri sonucu farklı uygulamalar yapılabilir. Bunlar; estetik lamina uygulamaları, full seramik kaplamalar, zirkonyum kaplamalar, porselen dolgu(bonding) uygulamaları, diş eksikliği varsa gerekirse implant uygulamaları, diş eti seviyelendirme uygulamaları, diş etleri çok fazla görünüyorsa diş boyu uzatma uygulamaları, estetik diş dolgusu, botoks ve dermal dolgu, aşırı çapraşıklık durumlarında ortodontik tedaviler, detertraj ve diş beyazlatma gibi tedavi şekilleridir. Hastanın estetik ve medikal problemlerine göre bunların biri veya birkaçı beraber uygulanabilmektedir.
Zirkonyum Dişler
Klasik porselen köprü ve protezlerin alt yapısı olan gri metalin yerine kullanılan estetik amaçlı beyaz ve özel bir alaşımdır. İleri derecedeki renkleşmiş dişlerin tedavisinde, ayrık veya çapraşık, dönük dişlerde, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişlerde köprü veya kaplama olarak, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini düzenlemekte kullanılabilir.
Estetik açıdan zirkonyum dişlerin avantajları nelerdir?
Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin görüntüsü tam olarak yakalanır. Sağlıklı dişlerin minesi ışığı tamamen geçirir. Klasik porselen kaplamaların alt yapıları olan metaller dişlerde opak bir görüntü yaratırlar. Bu da dişlerin cansız ve yapay görünmesine sebep olur. Zirkonyum ile bunun önüne geçilmiştir.
Zirkonyum dişlerin diş etimle uyumu nasıldır?
Dokuyla uyumlu bir malzemedir. Metal destekli protezlerde görülen dişin boyun bölgesindeki diş etinde morumsu renklenme asla oluşmaz. Diş eti çekilmesine sebep olmaz. Yanlış fırçalama gibi sebeplerden diş eti çekilecek olursa estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz.
Metale karşı alerjisi olanlarda uygulanabilir mi?
Zirkonyum kaplamalarının içeriğinde metal bulunmadığı için metal alerjisine de sebep olmaz.
Ağzımda tat değişikliği ve kokuya sebep olur mu?
Metal içerikli olmadığından herhangi bir tat değişikliği yaratmaz kokuya da sebep olmaz.
Zirkonyum dişler ilerde renk değişikliği yapar mı?
Pürüzsüz ve kaygan porselen yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve çay sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.
Porselen ve metalle kıyaslandığında ne kadar dayanıklıdır?
Son yıllarda uygulanan yöntemler ile zirkonyum alt yapılı kron ve köprüler, metal alt yapılı kron ve köprüler kadar dayanıklıdır. Porselene nazaran kırılganlığı daha azdır. Metalle kıyaslandığında esneme miktarı daha az kırılganlık daha fazladır. Bu durum porselenin zirkonyuma, metale karşı daha iyi adapte olmasını sağlar. Sonuç olarak da porselen kırıklarını en aza indirir.
Zirkonyum kaplamaların dezavantajı var mıdır?
Uzun dişsiz aralıklar arka bölgelerde kırılma ihtimali artacağından tavsiye edilmez.
Porselen Dolgular
İnley ve onley olarak da bilinen estetik diş hekimliği tedavi yöntemleridir. Dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir. Genellikle kanal tedavisi görmüş veya ileri derecede çürümüş dişlerde çürük temizlendikten sonra geriye kalan sağlam diş dokusunun klasik dolgu materyali ile restore edilemeyeceği durumlarda tercih edilebilir. Kompozit dolgulara göre daha estetik ve sağlamdır.
Porselen Laminalar
Dişlerin kesilmeden sadece ön yüzlerinin 0.3-0.7 mm inceltilerek yapılan ve sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemdir. Bu inceltilen alana porselen diş laminalarının yapıştırılma işlemidir.
Porselen diş laminaları hangi durumlarda uygulanır?
- Beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede renkleşmiş dişlerde,
- Yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde,
- Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
- Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
- Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
- Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) mükemmele yakın kozmetik bir alternatif olabilir.
Porselen lamina diş tedavisi kaç seans sürer?
Eğer diş etlerinizde bir tedavi veya estetik açıdan bir müdahale gerekmiyor ise 2-3 seansta yani 1 hafta içinde yeni bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.
Porselen lamina dişlerin avantajları nelerdir?
- 0,3-0,7 mm’lik aşındırma işlemi ile istenilen görünüş sağlanır. İşlem süresi ortalama 7-10 gün sürer.
- Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
- Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere (renk, şekil gibi) sahip olması porselen lamina ile yapılabilmektedir. Diş üzerinde ya hiçbir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme uygulanır. Diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mm ile sınırlıdır. Böylece hiçbir dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmaz.
- Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde bir tasarım yapılır. Yani dişlere müdahalede bulunmadan önce, dişlerde oluşturulacak değişiklik tedavinin başında demo olarak gösterilebilir. Bu demoya mock-up denilir.
- Porselen yüzeyleri pürüzsüzdür bu nedenle sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
- Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
- Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Söz gelimi, yapışmış bir veneeri dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.
- Aşınmaya karşı direnci yüksektir.
Full Seramik Kuronlar
Metal ya da zirkonyum herhangi bir alt yapı kullanılmadan, estetik amaçlı olarak tercih edilen dayanıklılığı arttırılmış porselendir. Full seramik kronlar ve köprülerin bu özelliği ışığı geçirme açısından oldukça başarılıdır. Böylece özellikle doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilebilir. Canlılığını yitirmemiş, doğumsal doku, şekil ve pozisyon bozukluğu bulunan dişlere uygulanabilir. Özellikle aşırı diş sıkan ve gıcırdatma yapan hastalara uygulanması tercih edilmez.