Ortodonti:
Dişleklik, çapraşık dişler, ayrık dişler, üst üste binmiş dişler ortodonti ile tedavi edilebilir. Ortodontik tedaviler diş telleri kullanmadan telsiz ortodonti (invisalign) ile de yapılabilmektedir. Bazı tedavilerde ise teller dişlerin iç tarafına(incognito) da takılabilir.
Çapraşık dişler hem estetik hem de fonksiyonel bozukluklara neden olurlar;
- Ağız hijyeni sağlamak daha güçleşir.
- Dişler düzgün temizlenemediği için diş eti hastalıkları ve diş çürükleri oluşur.
- Çene Eklem Rahatsızlıklarına yol açabilir (tek dişe gelen veya dengesiz kuvvetler sebebiyle)
- Çapraşıklık hasta açısından estetik bir problemdir.
Neler ortodontik bozukluğa yol açar?
- Süt dişleri zamanında tedavi edilmemişse ve zamanından önce çekilmişse, ya da florlama ve fissür koruyucu uygulamaları göz ardı edilmişse, ortodontik bozukluklara yol açabilir.
- Genetik faktörler: Kalıtımsal diş eksiklikleri, dar çene, çapraşıklık, iskeletsel bozukluk, genetik olarak çocuğa geçebilmektedir.
- Kronik tonsilit, burun ve geniz eti, sürekli ağzı solunumu gibi problemler çene kemiklerinin şekillenmesinde engel oluşturabilir ve diş sürme bozuklukları yaratabilirler.
- Parmak emme, yalancı emzik veya biberon kullanımı, dil veya dudak emme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar diş ve çene yapılarında ortodontik bozukluklara neden olabilmektedir.
Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Tedavi yaşının da kişiden kişiye değiştiği gibi tedavi süresi de problemin karakterine göre değişiktir. En kısa tedavi süresi 6 aydır. 1-2 yıl süren tedaviler çoğunluktadır. 3-4 yıl süren tedaviler de olabilir.
Kaç çeşit ortodontik tedavi vardır?
İki çeşit ana tedavi yöntemi var diyebiliriz. Kişinin kendisinin takıp çıkarabileceği hareketli apareyler ve dişlere yapıştırılan sabit apareyler.
Telsiz ortodonti (invisalign) nedir?
Ortodontik tel kullanmadan özel şeffaf plaklar yardımıyla ortodontik tedavi mümkündür. Birçok vakada uygulanmasına rağmen, sizin için uygun olup olmadığına dişhekiminizin karar vermesi gerekir.
Şeffaf diş teli nedir?
Dişlerde var olan çapraşıklıklar, hem mevcut dişler ve diş etlerinin sağlığını tehlikeye atmakta hem de estetik olarak sorun teşkil etmektedir. Ancak ortodontik tedavi de uzun süreli olması ve de takılan tellerin estetik olarak hoş bir görüntü vermemesi sebebiyle, birçok kişinin kaçındığı bir tedavi şeklidir.
Gelişen teknoloji sayesinde, gri renkli, metal braket ve tellerin yerini şeffaf ve ancak yakından bakıldığında görülebilen teller almıştır. Böylelikle hastalar estetik kaygı duymadan tedavilerini tamamlayabilmektedir.
Herkese şeffaf diş teli takılabilir mi?
Evet, ortodontik tedavi gerektiren herkese şeffaf diş teli uygulanabilir.