Günümüz diş hekimliği olanakları, her alanda gelişen teknoloji sayesinde hekim için kolaylık, hastalar için de konfor sağlamaktadır. 1980’ li yılların başından itibaren geliştirilen CAD/CAM (CEREC, 3SHAPE vb. ) sistemler sayesinde, eskiden günlerce süren diş restorasyon tedavileri, 1-2 saat gibi çok kısa bir sürede tamamlanabilir duruma gelmiştir. Ağız içerisinden kolaylıkla görüntü alabilen özel bir kamera sayesinde restorasyon yapılacak dişin ölçüsü dijital olarak alınmakta ve bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. 10-15 Dakika içerisinde dijital restorasyon tasarımı mikron boyutunda bir hassaslıkla yapılır ve dijital dental kazıyıcı ile seçilen porselenin cinsine göre, 5-15 dakika arasında hiç el değmeden üretimini tamamlar. Sonrasında yapılacak cilalama işlemi sonrası, restorasyon ağız içerisine uygulanabilecek hale getirilmiş olur. Tedavinin toplam süresi yapılacak restorasyon sayısına göre değişkenlik gösterir. Fakat çoğu tedavi bir gün içerisinde, hastaların geçici diş ile yaşamasına gerek kalmadan tamamlanmaktadır.
CAD/CAM sistemler ile her türlü restoratif diş tedavisi yapılabilmektedir. Estetik diş hekimliğinde sık uygulanan yaprak porselen, zirkonyum porselen kuron, ful seramik kuron ve özellikle sağlıklı diş dokusunun çok az kaldığı vakalarda yapılan porselen inley-onley dolgular Cerec sistemler sayesinde en kısa süre ve maksimum hassasiyetle üretilip hastalara uygulanabilmektedir.
-Chairside Yöntemi Nedir?
Chairside yöntemi, özellikle restoratif tedavilerde hastaların geçici kaplama ya da dolgu kullanmasına gerek kalmadan daimi restorasyonun bir gün içinde hasta koltuktan kalkmadan tek seansta tamamlanması anlamına gelmektedir.
-Tüm Uygulama Bir Gün İçinde Bitiyor Mu?
Tedavinin süresi uygulanacak diş sayısına göre değişkenlik gösterse de özellikle bir veya iki diş için uygulanacak restoratif tedaviler tek seansta kolaylıkla tamamlanabilmektedir.
-Diş Rengime Uygun Doğal Bir Görünüm Oluyor Mu?
Üretici firmaların sağlamış olduğu geniş ürün çeşitliliği sayesinde her diş rengine uygun estetik porselenler mevcuttur. Farklı renk tonlarına sahip bireylerin diş rengini tutturabilmek için gerektiğinde porselen yüzeyine makyaj yapılarak en doğru rengi yakalamak mümkün olabiliyor.
-Estetik Uygulamalar da Bu Yöntem İle Yapılabilir Mi?
Yaprak porselen, full seramik kaplamalar gibi yöntemler CAD/CAM sistemlerin başlıca çalışma alanını oluşturmaktadır. Dijital ölçü teknolojisini bu tip estetik uygulamalarda kullanmak uzun dönemde diş eti sağlığına da katkı sağladığı için çok estetik sonuç çok daha uzun ömürlü olmaktadır.