Dişin içinde, mine ve dentin adı verilen sert katmanların altında, pulpa(diş özü) adı verilen yumuşak bir doku bulunur. Pulpa kan damarlarını ve sinirleri içerir. Ve dişin tepesinden köklerin ucuna kadar uzanır.
Neden kanal tedavisine ihtiyaç duyarım?
Kanal tedavisi, kök kanalı içindeki pulpa dokusu iltihaplandığı zaman gereklidir. Bunun çeşitli sebepleri olabilir; derin çürük, dişte bir çatlak veya kırık, dişte oluşan travma veya dişeti hastalığı vs. gibi. Dişe gelen travma veya mevcut dişeti hastalığı dişte gözle görülür kırık, çatlak veya çürük oluşturmasa bile pulpa hasarına neden olabilir.
Pulpa hasarı işaretleri nelerdir?
İşaretler arasında ağrı, sıcak veya soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet, dokunma ve çiğneme sırasında hassasiyet, dişte renk değişikliği ve yakındaki kemik ve diş eti dokularında şişlik ve akıntı bulunur. Ancak bazen, hiçbir belirti göstermese de pulpa dokusu hasar görmüş olabilir.
Kanal tedavisi dişi nasıl kurtarır? Ömrü ne kadardır?
Diş hekimi iltihaplı veya enfekte olmuş artıkları uzaklaştırır, kök kanalının içini dikkatlice temizler ve şekillendirir, ardından kanalı doldurur ve tedaviyi sonlandırır. Daha sonra, dişin tam işlevini korumak ve eski haline getirmek için dişe bir kaplama veya başka bir restorasyon (kompozit veya onlay) yerleştirir. Restorasyondan sonra, diş diğer dişler gibi işlev görmeye devam eder. İyi bir şekilde restore edilirse ve iyi bir ağız hijyeni sağlanırsa kanal tedavisi görmüş diş ömür boyu ağızda kalabilir.
İşlem sırasında veya sonrasında ağrı hissedecek miyim?
Kanal tedavisi, pulpa hasarının neden olduğu diş ağrısını gidermek ve dişin ömrünü uzatmak için gerçekleştirilir. Modern teknikler ve anesteziklerle işlem sırasında hastalar ağrı hissetmemektedir. Tedaviden sonraki ilk birkaç gün dişte ufak hassasiyetler olabilir.
Tüm dişler endodontik olarak tedavi edilebilir mi?
Çoğu diş tedavi edilebilir. Nadiren, kanallara erişilemediğinden, kök ciddi şekilde kırıldığından, diş yeterli kemik desteğine sahip olmadığından veya diş üzerine bir restorasyon yapılamayacak kadar hasarlı olduğundan kurtarılamayabilir. Bu tedavinin amacı, hastanın kendi dişinin mümkün olduğunca ağızda kalmasını ve dişin ölü bile olsa işlevine devam etmesini sağlamaktır.
Kanal tedavisi görmüş, tedavisi tamamlanmış dişte yeniden ağrı olur mu? Yeniden ağrı olduğu durumda ne yapılır?
Kanal tedavisi yapılan bir diş sinirleri alınmış, ölü bir diştir. Ancak ağız içerisinde fonksiyon görmeye devam eder. Tıpkı diğer dişler gibi enfekte olabilir. Kök ucunda iltihap nüksedebilir. Yeniden enfeksiyon bulgularıyla karşılaşılan kanallı dişte ağrı olursa, ya dişe yeniden kanal tedavisi uygulanır ya da diş çekilir. Uygun tedaviye diş hekiminiz karar verecek ve sizi yönlendirecektir.